Zorgen voor je dementerende vader
Lia komt uit een gezin van drie kinderen. “Omdat ik geen werk heb, help ik mijn vader het meeste, dat is logisch. Maar door al mijn vrijwilligerswerk heb ik ook steeds minder tijd; dat wordt vaak onderschat. Het is dan moeilijk om de taken te verdelen.“
Mantelzorgen voor je vader
Eén van de activiteiten in de Week van de Mantelzorg was het Moorddiner bij de Diamant Groep aan de Zevenheuvelenweg. De aanwezige mantelzorgers werden getrakteerd op een heerlijk diner, maar hadden ook de opdracht om de moord op te lossen op een lid van de maffia, waarvan het lijk was gevonden in de keuken. De aanwezige, totaal onbekwame rechercheur taste volledig in het duister. Aan de mantelzorgers de taak om de verdachten te ondervragen en de moord oplossen.
Tijdens het diner spreken we met Lia. Ze is mantelzorger voor haar dementerende vader. Lia: “Gelukkig doet hij zijn boodschappen nog zelf. Ik help hem met zaken die hij zelf niet meer kan regelen, zoals de verzekeringen.
Maar hij belt me, soms om de haverklap, voor de meest uiteenlopende vragen: ‘Lia, waar is mijn nagelknipper?’, ‘waar is mijn bril?’ of ‘waar is de audicien?’. Vragen waar ik ook niet meteen antwoord op heb. Dat wordt me soms teveel.
Via ContourdeTwern kwam ze in contact met mantelzorgondersteuner Mieke. Die ontmoette ze bij het Dementievriendelijk Netwerk, bestemd voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie. Lia: “Mieke gaf me allerlei tips en adviezen hoe ik hier creatief mee om kon gaan. Die adviezen heeft zij opgedaan tijdens een opleiding, ik neem ze over vanuit mijn ervaring.”
Het kost steeds meer tijd
Lia komt uit een gezin van drie kinderen. “Omdat ik geen werk heb, help ik mijn vader het meeste, dat is logisch. Maar door al mijn vrijwilligerswerk heb ik ook steeds minder tijd; dat wordt vaak onderschat. Het is dan moeilijk om de taken te verdelen.
Mieke adviseerde om hier een route in te vinden en zaken al op voorhand te tackelen. Door bijvoorbeeld vooraf uit te zoeken waar hij zijn shag koopt. Zodat hij altijd de winkel kan vinden.
Ze adviseerde ook vaker Google Maps te gebruiken. Als iemand dementeert is hij/zijn vaak de weg kwijt Lia: “Laatst moest hij naar de opticien. Die zat voorheen in de Heuvelstraat, maar bleek verhuisd. Hij was werd enorm kwaad dat hij de opticien niet kon vinden en belde me. Google Maps gaf aan dat de winkel verhuisd was naar de Schouwburgpromenade. Dan is Google Maps een redder in nood!”
Ik weet dat ik altijd op Mieke terug kan vallen.
Nederland telt zo’n 5 miljoen mantelzorgers, van alle leeftijden en in alle soorten en maten. Sommigen zijn gepensioneerd, anderen hebben een jong gezin en er zijn zelfs jonge mantelzorgers. Allemaal mensen die naast hun eigen werk of bezigheden tijd en energie steken in het zorgen voor een naaste. Dit kan een familielid, vriend of buur zijn. Veel van hen vinden de hulp die ze geven vanzelfsprekend.
Dankzij de ondersteuning van Mieke kan Lia nu veel beter uit de weg en weet ze waar ze naar toe moet voor antwoorden. Mieke: “Ik kan nu weer veel zelf, maar weet dat ik altijd op haar terug kan vallen. Dat relativeert de boel en geeft me meer rust. Ik zou daarom iedereen mantelzorgondersteuning willen adviseren. Hij of zij kan het verschil maken!”
Mantelzorgondersteuning is er ook voor jou
Samen bekijken we jouw mantelzorgsituatie en zoeken we naar wat jou helpt. Het kost je niks en onze sociaal werkers denken met je mee zonder jou tot iets te verplichten. Zo kun je prettiger, beter en langer voor je naaste zorgen, én overbelasting voorkomen.
Over de auteur: Hans Peters
Hans is sinds 1999 werkzaam bij ContourdeTwern als redacteur voor sociaal-maatschappelijke tijdschriften als Straatkrant ALLEE, SpinT en De Draad. In zijn verhalen verbindt Hans kracht en kwetsbaarheid, door het verhaal van een persoon in een kwetsbare positie zo neer te zetten, dat het een inspiratiebron kan zijn voor mensen die zich in dezelfde positie bevinden.
Hij wil lezers activeren om mee te doen aan de samenleving. Dat doet hij door bijvoorbeeld een sociaal-maatschappelijk project te beschrijven of het inspirerende verhaal van een sociaal werker of ervaringsdeskundige te vertellen.