‘Vette pech omzetten in kansen en krachten: petje af!’
Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Door het hele land is er dan extra aandacht voor mensen die zorgen voor een ziek familielid, zieke vriend of buur. Die zorg is vaak onzichtbaar.
Bij ContourdeTwern krijgt deze mantelzorger altijd de aandacht die hij of zij verdient. We laten ze op de Dag van de Mantelzorg weten dat ook wij hen enorm waarderen en er voor ze zijn. Want zij vinden hun werk vaak vanzelfsprekend, maar wij vinden hun inzet bijzonder. ❤ voor de mantelzorgers!
In aanloop richting de Dag van de Mantelzorg delen we verhalen uit de praktijk…
Mensen noemen zichzelf niet snel ‘mantelzorger’. Het is toch heel normaal om voor je partner, ouder of kind te zorgen? Dat was ook de gedachte van Trudy de Jonge (50), toen haar man zo’n vijftien jaar geleden ziek werd. Als je langdurig voor iemand zorgt met een lichamelijke of psychische ziekte, ben je wel degelijk mantelzorger. Mantelzorgondersteuners van ContourdeTwern bieden mantelzorgers een luisterend oor, maar helpen bijvoorbeeld ook bij het vinden van antwoorden op vragen en bij het aanpakken van problemen.
“De zorg voor mijn man is heel klein begonnen en steeds verder gegroeid. Inmiddels heeft hij de hele dag zorg nodig. Daar heb ik mijn leven op aangepast”, vertelt mantelzorger Trudy de Jonge. Haar partner heeft de ziekte van Huntington: een ongeneeslijke ziekte in de hersenen. “Dat is best zwaar, vooral omdat er alleen achteruitgang is. Je neemt voortdurend afscheid van stukjes van de persoon en van hoe het leven vroeger was. Maar als ik deze zorg niet zou geven, kan mijn man niet meer thuis wonen. Voor ons allebei is het heel waardevol dat dat nu wel kan.”
Contact met ContourdeTwern
Jaren geleden kwam Trudy in contact met ContourdeTwern. Ze zocht naar de balans tussen de zorg thuis en haar baan. “De gesprekken met mantelzorgondersteuner Evelyne hielpen me om overzicht te krijgen en met de juiste mensen in contact te komen”, vertelt ze. Vanuit ContourdeTwern ondersteunen we mantelzorgers zodat zij de zorg voor hun naaste zo lang mogelijk op een gezonde en ‘ontspannen’ manier kunnen bieden. Door de vergrijzing neemt de vraag naar mantelzorg toe. Om ervoor te zorgen dat mantelzorgers dit volhouden, is aandacht en passende ondersteuning belangrijk. Zo gaan we op huisbezoek om een goed beeld te krijgen van de situatie. We voeren ondersteunende familiegesprekken. Informeren de mantelzorger en hun omgeving over bijvoorbeeld vervangende zorg, (zorg)voorzieningen en hulpmiddelen. Organiseren lotgenotencontact. Bieden emotionele steun en begeleiding. En werken samen met andere netwerkpartners in de gemeente Tilburg.
“De gesprekken met mantelzorgondersteuner Evelyne hielpen me om overzicht te krijgen en met de juiste mensen in contact te komen”
Trudy, mantelzorger
“We kunnen de zorgsituatie helaas niet oplossen, maar we lopen een stukje mee op de route die de mantelzorger aflegt, afhankelijk van de hulpvraag”, vertelt mantelzorgondersteuner Evelyne Hemelaar. We komen achter de voordeur, wijzen de bewoners op laagdrempelige activiteiten of brengen mensen samen die in dezelfde zorgsituatie zitten. Ze kunnen op ons terugvallen, voelen zich daardoor gesteund en staan er even niet alleen voor. Want niemand kan alles alleen, soms heb je even hulp nodig. Zo zorgen we ervoor dat mensen goed voor zichzelf én voor elkaar zorgen. “Dat sluit goed aan bij het motto ‘nooit alleen’ van ContourdeTwern”, merkt Evelyne op.
“Na onze gesprekken hielden we af en toe nog contact”, vervolgt Trudy. “Bijvoorbeeld een berichtje via de app vanuit Evelyne om te vragen hoe het gaat, een kaartje of zelfs een bos bloemen. Dat vond ik heel fijn, het herinnerde me eraan dat ik er niet alleen voor sta.” Evelyne herinnert zich hun gesprekken ook nog goed: “Trudy was bij onze kennismaking overbelast en zag door de bomen het bos niet meer. Ook accepteerde ze het ziekteproces van haar man nog niet. Dat snap ik wel: zo jong nog, en dan zie je alles in duigen vallen. Ik vind het heel knap hoe Trudy haar leven nu heeft ingericht. Vette pech omzetten naar kansen en krachten: petje af!”
“Ik heb me een tijdje tegen zulke dingen verzet”, bekent Trudy. “Dat leverde vooral stress en ruzie op. En het loste niks op; de dwangmatigheid bleef. Ook heb ik juist een tijdje op eieren gelopen om woede-uitbarstingen te voorkomen. Op een gegeven moment besefte ik dat er toch wel een uitbarsting kwam, dus dan kon het beter iets zijn dat de moeite waard was voor mij. Door de jaren heen leerde ik om niet over alles een gevecht aan te gaan, maar ook niet elk gevecht uit de weg te gaan. Ik herinner mezelf er regelmatig aan dat hij het niet doet om mij te irriteren. We zitten in hetzelfde team en hebben samen één vijand: de ziekte.”
Trudy, mantelzorger
Choose your battles
Trudy en haar man geven hun leven inmiddels namelijk een dikke voldoende. Maar daar hebben ze nodige hobbels voor moeten overwinnen. Bij Huntington komt dwangmatig gedrag vaak voor. Zo begint hij bijvoorbeeld niet met eten als het lampje van de afzuigkap aan staat na het koken. “Ik heb me een tijdje tegen zulke dingen verzet”, bekent Trudy. “Dat leverde vooral stress en ruzie op. En het loste niks op; de dwangmatigheid bleef. Ook heb ik juist een tijdje op eieren gelopen om woede-uitbarstingen te voorkomen. Op een gegeven moment besefte ik dat er toch wel een uitbarsting kwam, dus dan kon het beter iets zijn dat de moeite waard was voor mij. Door de jaren heen leerde ik om niet over alles een gevecht aan te gaan, maar ook niet elk gevecht uit de weg te gaan. Ik herinner mezelf er regelmatig aan dat hij het niet doet om mij te irriteren. We zitten in hetzelfde team en hebben samen één vijand: de ziekte.”
Liggen kun je overal
En die vijand verslaan ze met creativiteit. Hoewel haar man een groot deel van de dag liggend en slapend doorbrengt, hoefde dat niet te betekenen dat hun wereld kleiner werd. ‘Liggen kun je overal’, is hun motto. Voordat Trudy’s man ziek werd, gingen ze vaak op reis. Bij het bekijken van recentere vakantiefoto’s kwamen ze veel foto’s tegen waarop hij ligt. “Daardoor beseften we dat we het reizen helemaal niet hoefden te laten. Liggen kan thuis, maar ook op een bank in een vakantiehuisje, op de boot naar Engeland, in het vliegtuig in Egypte of op een ligbedje op het strand. Zo werd onze wereld ineens een stuk groter, het vraagt alleen wat meer voorbereiding.” Ook humor is een van de dingen die Trudy en haar man op de been houden. “Als het lukt om te lachen om dingen die toch niet op te lossen zijn, voelt de situatie een stuk minder zwaar. En lachen verbindt!”
Goed voor jezelf zorgen
Maar mantelzorg blijft intensief. Veel mantelzorgers ervaren een hoge druk en een deel van hen raakt overbelast. Daarom is het van belang dat ze weten waar ze om hulp kunnen vragen. En net zo belangrijk: dat ze goed voor zichzelf zorgen. “Dat blijft een uitdaging”, weet ook Trudy. “Als ik ‘omval’, valt mijn man mee. Maar ik vind het makkelijker om dingen voor hem te doen dan voor mezelf.” Trudy leerde door de jaren heen steeds beter om momenten voor zichzelf te nemen. En met haar massagepraktijk aan huis creëert ze ontspanningsmomenten voor andere mantelzorgers. “Het feit dat zij een uur voor zichzelf vrij maken, zet van alles in gang. Ze ervaren weer hoe belangrijk het is om ook goed voor zichzelf te zorgen. Ik vind het heel fijn dat ik ze daarbij kan helpen. En ook voor mezelf is het fijn om met lotgenoten te praten. Hoewel we zelf natuurlijk niet voor deze situatie kozen, ben ik er trots op dat ik mantelzorger ben.”
Zien we jou in de week van de mantelzorg bij 1 van onze activiteiten?
Zoals gezegd zetten we in de week van 10 november mantelzorgers in de schijnwerpers: want hun zorg mag gezien worden.