Tako, een bijzonder ‘dierbaar maatje’
In Tilburg-West woont het echtpaar Jack en Hanny van Gompel. Zij zetten zich samen met hun hond Tako in voor ‘Dierbaar Maatje/Tilburgs Maatje’. Dit doen ze in hun eigen wijk. Jack: “We zijn dit werk gaan doen, omdat het fijn is om iets voor een ander te kunnen betekenen die het wat lastiger heeft. Het geeft ons een goed gevoel. Wij gaan na ieder bezoek ook weer met een tevreden gevoel naar huis.”.
Tako, vriend van iedereen
Tako is een bijzondere hond. Hij is 13 mei 2017 bij Jack en Hanny komen wonen. Zijn volledige naam Tako-da, betekent “vriend van iedereen” in de taal van de Sioux-indianen. En dat doet eer aan het doel waarvoor hij wordt ingezet: het Maatjesproject.
Na de nodige cursussen (puppycursus, en basiscursussen A, B en C) kregen Jack en Hanny in de gaten dat hun hond toch wel speciale capaciteiten in zich heeft. Daar wilden ze iets mee gaan doen. In eerste instantie dachten ze aan een officiële opleiding tot therapiehond. Maar deze opleidingen waren net gestopt. En voorlopig zou er ook geen opleiding meer opgestart worden.
Aan de slag bij Dierbaar Maatje
Ze werden geattendeerd op “Dierbaar Maatje”, daar konden ze wél aan deelnemen. Jack: “Na de aanmelding en een persoonlijk gesprek met Lotte Clarijs en Gemma Hendriks, kwamen we al snel tot de conclusie dat dit weleens iets voor ons kon zijn. Na een vrijwilligerscursus zijn we aan de slag gegaan bij Dierbaar Maatje. In maart 2020 zijn we gestart bij een 89-jarige mevrouw. Dit contact heeft niet zo heel lang geduurd, want in september 2020 verhuisde ze naar Haaren. We hadden in die korte tijd, wel al een hele goede band opgebouwd. Ook nu hebben we nog steeds contact met haar. We bezoeken haar nog maandelijks om te volgen hoe het met haar gaat.”
Vanaf september 2020 zijn Jack en Hanny aan een ouder echtpaar gekoppeld: familie Goossens. Mevrouw Goossens is rolstoel gebonden. Haar man is haar mantelzorger. De bedoeling was om haar man te gaan ontlasten. Jack: ”Wanneer wij zijn vrouw gezelschap zouden bieden, zou hij er ook eens een paar uurtjes tussenuit kunnen. Echter vindt hij het zo gezellig met ons, dat dit laatste nog nooit is voorgekomen.”
Mevrouw Goossens houdt heel erg van dieren, maar vanwege hun leeftijd en de lichamelijke beperkingen, is het niet meer mogelijk voor hen om zelf een hond te onderhouden. Jack: “Als we bij het echtpaar op bezoek zijn, gaat Tako altijd op een krukje naast mevrouw zitten. Hij krijgt dan van haar één voor één zijn brokjes aangereikt. Dat is al genoeg om bij mevrouw een brede glimlach op haar gezicht te toveren.” Tako, is ook hier een goede vriend, een (knuffel)maatje.
Het moet ‘klikken’
Bij het AdviesPunt van ContourdeTwern kwam een vraag binnen van een zeer slechtziende, 53-jarige vrouw uit Tilburg-West met blindengeleide hond Qwenja. Deze mevrouw had niet eerder een hond gehad. Ze voelde zich daardoor onzeker. De begeleiding vanuit het KNGF ging door corona moeizaam en was voor haar niet toereikend.
Of er mensen in de buurt waren met ervaring met een hond. Dan zouden die haar kunnen helpen bij de begeleiding van haar hond en samen met haar naar een losloopgebied kunnen gaan. Iets wat niet makkelijk is, wanneer je niet goed ziet en voor vervoer afhankelijk bent van anderen. ContourdeTwern medewerkster Sandra Van den Hoogen dacht meteen aan Jack, Hanny en Tako en belde hen op.
Jack: “Op 11 juni zijn we al gelijk samen met onze hond Tako gaan kennismaken. Dat was een bijzondere ontmoeting, want niet alleen wij hadden een ‘klik’. Ook onze maatjes Tako en Qwenja. Samen hebben we gekeken hoe we haar het beste verder zouden kunnen helpen. En ook in deze setting heeft Tako een speciale begeleidingsrol. Wanneer we in een losloopgebied zijn, kan Qwenja zonder haar tuigje om even helemaal hond zijn en lekker spelen. Op de foto’s kun je wel zien dat de honden het goed met elkaar kunnen vinden en wij hebben zo ook samen meteen een gezellig uitje! Wij en de hondjes hopen samen zo nog vele avonturen te beleven.”
Wil jij je ook inzetten voor een kwetsbare medebuurtbewoner?
Het verhaal van Jack en Hanny staat niet op zichzelf. Overal zijn er veel vrijwilligers actief. Zij zetten zich wekelijks in voor een kwetsbare medebuurtbewoner. Dit doen ze door gezelschap te bieden, samen te gaan wandelen, (samen) boodschappen te doen en/of er-op-uit te gaan. Wil je meer informatie hierover?
Neem dan contact op met ons Adviespunt: 013 549 86 46 / adviespunt@contourdetwern.nl.