Sociaal werker Sule Kaplan stimuleert activiteiten voor en door ouderen
De buurtaanpak van GGoud in de Tilburgse wijk Oerle heeft al verschillende mooie initiatieven opgeleverd. Oudere vrijwilligers beheren ontmoetingsruimtes, organiseren activiteiten en zorgen voor doorverwijzing van medebewoners met hulpvragen. Sociaal werker Sule Kaplan is al 18 jaar sociaal werker in de wijk en begeleidt hen: “Ik ben er voor ondersteuning, verbinding en om te helpen als het niet lukt.”
Samen eenzaamheid doorbreken
Riky Verhoeven (75) is een echte Korvelse; ze woont al haar hele leven in de Tilburgse wijk. Sinds kort is ze voorzitter van een werkgroep, die activiteiten gaat organiseren voor de bewoners van het appartementengebouw aan de President Mandelahof, waar ze zelf ook woont. “Veel ouderen zijn ontzettend eenzaam”, zegt ze. “Er is behoefte aan samen een kopje koffie drinken, de krant lezen, een spelletje doen. Ook gaan we doorverwijzen als het nodig is.”
De derde keer dat ik erbij zat, hadden ze mijn hulp al niet meer nodig.
Sule Kaplan, sociaal werker ContourdeTwern
De opening van de ontmoetingsruimte is pas in februari, maar sommige medebewoners kunnen haast niet wachten: “Regelmatig vragen ze me wanneer het begint.” Zelf heeft ze er ook zin in: “Ik wil er zijn voor mensen die het moeilijk hebben. Ik kom uit een groot gezin en heb graag mensen om me heen. Net als vroeger bij ons thuis, is iedereen welkom. We sluiten niemand uit.
Wat hebben ouderen nodig om gezond en gelukkig oud te worden
De nieuwe ontmoetingsruimte in de Mandelahof is onderdeel van de zogeheten buurtaanpak in Oerle, vertelt Sule Kaplan, die zich in haar werk vooral op ouderen richt. Die aanpak begon met een door ContourdeTwern uitgevoerde enquête naar wat ouderen nodig hebben om gelukkig en gezond oud te worden in hun eigen wijk of dorp.
Sule is al achttien jaar sociaal werker in de wijken Trouwlaan, Uitvindersbuurt en Oerle. Ze vindt het belangrijk om zichtbaar te zijn. Vanwege de GGoud-enquête was ze twee maanden lang meerdere keren per week in het Mandelahof, om samen met inwoners de vragenlijst in te vullen. “Het werkt niet om alleen een brief in de bus te stoppen en te wachten op respons.” Een van de uitkomsten was dat bewoners zich niet altijd veilig voelden in de ontmoetingsruimte, omdat er ook mensen kwamen die niet in het appartementengebouw wonen.
Nu begint een bewonerswerkgroep onder voorzitterschap van Riky met een schone lei. Verhuurder TBV Wonen brengt de oorspronkelijke ontmoetingsruimte terug in aantal vierkante meters en laat die opknappen. In voorbereiding op de opening heeft de werkgroep, die geheel bestaat uit vrouwen, een bestuur gevormd en een draaiboek gemaakt. Twee mannen hebben zich bereid verklaard hand- en spandiensten te verrichten. Sule is enorm trots op de vrijwilligers. “In eerste instantie keken ze me aan met een blik van: wat ga je doen voor ons? Toen heb ik gezegd dat ze dit zelf ook kunnen.”
Vrijwilligers helpen medebewoners
Deze manier van werken past de sociaal werker ook toe in andere woongebouwen waar
veel ouderen wonen, zoals het Steve Bikohof. In plaats van dat Sule hier spreekuur houdt,
beantwoorden vrijwilligers zelf veel vragen van medebewoners.
Sule: “Ik heb de bewonerscommissie een map gegeven met allerlei informatie en folders, over bijvoorbeeld de Formulierenhulp of Automaatje. Ik heb hen uitgelegd te herkennen waar een vraag bij
hoort en hoe ze medebewoners kunnen informeren. De eerste keer heb ik het voorgedaan,
de tweede keer deden we het samen en de derde keer was mijn inzet niet meer nodig.”
Ingewikkelde vragen, bijvoorbeeld over wet- en regelgeving, beantwoordt Sule wel. Daarbij
kan ze een beroep doen op allerlei partners in de wijk met wie ze nauw samenwerkt, zoals
zorgaanbieders, verhuurders en gemeente.
Activiteiten in een verbouwde garagebox
In de Zuidkaapflat werkt Sule al langer op deze manier met bewoners samen. Inmiddels nemen mensen dagelijks deel aan activiteiten in een verbouwde garagebox: schilderen, kaarten, samen kerst, oud en nieuw of carnaval vieren, een bbq op het terras. De bewoners zelf, vrijwilliger Wilma Melis voorop, regelen het allemaal.
Sule: “Doordat ik mensen stimuleer hun eigen kracht te ontdekken en in te zetten, zijn ze ook trots op zichzelf.”
Wat is er te doen in jouw buurt?
Wil je mensen ontmoeten? Meedoen aan activiteiten, of heb je een financiële, administratieve of andere hulpvraag? We nodigen je uit in een van onze wijkcentra, voor een bakkie koffie een praatje.
Dit artikel is geschreven in het kader van het programma Gezond en Gelukkig oud in Tilburg. Meer
informatie over dit programma vindt u op Gezond en gelukkig oud in Tilburg – Gemeente Tilburg
Wilt u meer weten over deze ontmoetingen dan kunt u contact opnemen met stedelijk projectleider
Sjef van der Klein via sjefvanderklein@contourdetwern.nl of via 06- 10 54 06 78.