Repareren en ruilen scheelt geld en is goed voor het milieu [COLUMN]
Bob gaat de buurten van Tilburg in, op zoek naar bijzondere mensen die de buurt meer kleur geven. Dit verhaal gaat over Carola.
Dit is Carola
Ik kreeg van een van mijn collega’s de naam van Carola Kiewied door. “Zij weet alles van duurzaamheid” gaf mijn collega aan. Duurzaamheid is nogal een breed begrip. Hoe zou Carola dat bij ContourdeTwern inzetten?
Maandagochtend om tien uur spreken we af bij wijkcentrum De Ypelaar. Als ik binnenkom zie ik een jonge vrouw met haar telefoon staan. “Ben jij Bob?” vraagt ze. Als we iets te drinken hebben gehaald gaan we in een hoek zitten. Ze is open en praat gemakkelijk. Carola is 36 jaar jong en al twintig jaar samen met haar jeugdliefde. Ze hebben samen 3 kinderen en wonen in Breda.
Na haar opleiding Social Work, heeft ze altijd in de welzijnssector gewerkt. Eerst vooral met kinderen en jongeren. Sinds een jaar of vijf met veel plezier vanuit wijkcentrum De Ypelaer in Tilburg Noord. Zij voelt zich er thuis, met name door de diversiteit aan bewoners in de wijk.
Duurzaamheid in de wijk
Ik vraag haar naar hoe duurzaamheid in rol speelt in de wijk. “Eigenlijk komt het erop neer dat je spullen hergebruikt en spullen samen kunt delen” antwoordt ze.
Ik kijk haar, denk ik, een beetje verward aan, want ze begint een aantal voorbeelden van initiatieven uit deze wijk geven. “Er is een ruilwinkel, het speelgoedpunt en Tiramisu. Daar krijg of ruil je jouw overbodige spullen voor iets waar je weer wel wat aan hebt. Kinderkleding bijvoorbeeld. Ja, het is ook zeker mogelijk om iets terug te doen in plaats van om iets te geven. Wederkerigheid, en iedereen heeft wel een talent te bieden. Ook zijn er een hoop diensten die ervoor zorgen dat je langer plezier hebt van jouw spullen zoals het Repaircafé waar reparaties uitgevoerd worden door vrijwilligers en fietsen- of kledingreparatie. Bovendien is het erg gezellig. Er is ruimte voor een praatje, je mag aansluiten en meehelpen, je leert er iets van. Zoals bandenplakken bijvoorbeeld, je ontmoet er anderen en je houdt er een fijn gevoel aan over omdat je het milieu verbetert door niet te verspillen.”
De initiatieven begonnen vaak vanuit armoede, maar het is ook duurzaam. In plaats van nieuwe spullen te kopen, wordt er gepareerd en geruild. Scheelt niet alleen geld, maar is ook goed voor het milieu. Carola: “Ik ken de mensen in de wijk en de initiatieven en verbind alles aan elkaar. Zo zoen we hoe we elkaar kunnen helpen en versterken. Daar begint het Bob. Samen, alles samen!” en een brede glimlacht verschijnt op haar gezicht.
Ik heb een bijzondere vrouw ontmoet met een ongelofelijke passie. Ga zo door Carola!
Wat is er te doen in jouw buurt?
Ken jij alle leuke, lieve, bijzondere mensen in jouw buurt al? We nodigen je uit in een van onze wijkcentra, voor een bakkie koffie een praatje.
Over de auteur: Bob Legius
Bob werkt als centrum coördinator bij MFA het Spoor en is auteur van de boeken ‘Liefdeslessen’ en ‘Het Mysterie van de draak’. Vanuit zijn passie voor schrijven is hij ook een vaste columnist voor ContourdeTwern.
Hij schrijft over de mooie mensen en hun bijzondere verhalen binnen ContourdeTwern. Onze Bob neemt je mee, op pad in de buurten Noord en Oud-Noord van Tilburg!
Bob is altijd op zoek naar verhalen van Tilburgers uit Noord en Oud-Noord die de buurt kleuren. Heb jij een tip? Mail dan naar boblegius@contourdetwern.nl