ContourdeTwern gaat de uitdaging aan: alle ouderen gezond en gelukkig oud
Het aantal ouderen in Nederland groeit komende jaren sterk. Tegen 2030 stijgt het aantal 75-plussers in ons land naar verwachting tot 2,1 miljoen. Dit zorgt, te midden van stijgende zorgkosten, een afname van verzorgings- en verpleeghuizen, een nijpend woningtekort voor ouderen en aanzienlijke personeelstekorten in de zorgsector, voor een behoorlijke uitdaging. Een uitdaging die welzijnsorganisatie ContourdeTwern, samen met bewoners en partners, aangaat. Met haar ouderenprogramma Gezond en Gelukkig Ouder Worden (GGO) zet ContourdeTwern zich in om eraan bij te dragen dat ouderen zo gezond en gelukkig mogelijk ouder worden in de eigen buurt.
Alle ouderen gezond en gelukkig oud
GGO richt zich op vitale ouderen, kwetsbare ouderen, een fijne woning, een fijne (dementievriendelijke) woon- en leefomgeving en de eigen regie van ouderen. Door nieuwe projecten te starten, maar ook door bestaande projecten en activiteiten aan elkaar te verbinden wordt op dit vlak impact gemaakt. Manager Johan Klunder van GGO: “Hiervoor werken we samen met bewoners(organisaties) en partners in zorg, welzijn en wonen. Ik ben er trots op dat we samen een programma op de kaart hebben gezet dat als een huis staat en verder uit kan groeien de komende jaren!”
Een fijn gesprek thuis
Het programma bestaat uit drie programmalijnen: Fijn en Lang Thuis Wonen, Sterke Buurten en Actief. Johan: “We ondersteunen ouderen bij het zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Bijvoorbeeld via preventieve huisbezoeken (Fijn Thuis Gesprekken). Getrainde vrijwilligers luisteren daarbij aan de keukentafel naar de wensen en behoeftes van ouderen. Samen met hen kijken ze wat er nodig is om meer vorm aan hun leven te geven. Bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk, contact met leeftijdsgenoten of meer comfort in huis.”
Als voorbeeld noemt Johan een recent gesprek met een eenzame vrouw die bij een huisbezoek aangaf dat ze geen vervoer had om naar de activiteit voor ouderen te gaan. “We hebben toen meteen de lokale vervoersdienst ingezet, zodat ze wél kon gaan. Het is iets kleins, maar juist dat kan zoveel betekenen.”
Samenspel met professionals en doelgroep
De programmalijn Sterke Buurten richt zich op het samenspel van ouderen en professionals om te komen tot oudervriendelijke buurten. Hierbij kun je denken aan zorgzame gemeenschappen, voorzorgcirkels en ontmoetingsplekken voor ouderen. Johan: “Een mooi voorbeeld hiervan is Hartjes in de Wijk in Boxtel: daar ontwikkelen we laagdrempelige plekken in de wijk waar mensen terecht kunnen voor ontmoeting maar ook met vragen. Mensen kunnen hier ook op hun beurt zelf weer hulp bieden aan anderen.
Andere mooie voorbeelden zijn het bewoners-initiatief Nabuurschap in Boxtel: waar bewoners in een appartementencomplex hun zieke buren in de gaten houden en een boodschapje voor elkaar doen en het project Waterhoef Werkt in Oisterwijk: een project dat onderling contact en ontmoeting in de wijk stimuleert.
Bij Waterhoef Werkt wandelen vrijwilligers samen met ouderen, zij brengen hen naar activiteiten in de wijk of helpen bij een klusje in en om het huis.
Johan tipt ons om zeker ook het verhaal van Sule Kaplan en de Kwendelhof te lezen.
“Allemaal hartverwarmende projecten en initiatieven die de vitaliteit, het netwerk en de zelfredzaamheid van ouderen vergroten.” Aldus Johan. En dat is waar het uiteindelijk om gaat!
Methodiek voor zorgzame gemeenschappen
Sociaal werker Sule Kaplan stimuleert activiteiten voor en door ouderen
De olie die de machine draaiende houdt
Met de programmalijn Actief richt GGO zich op ouderen die hun talenten kennis en vaardigheden in willen zetten voor buurtbewoners. Johan: “Want, bij deze oudere doelgroep zit héél veel kennis, levenswijsheid, kracht en talent. Mensen hebben behoefte aan zingeving, willen van betekenis zijn voor een ander. Hoe mooi is het dan om die krachten en talenten en wijsheid in te zetten voor de community.
Johan schetst als mooi voorbeeld van hoe talentontwikkeling bij kan dragen aan deze ontwikkeling de activiteiten van stichting Stoute Schoenen. Deze stichting organiseert workshops en cursussen voor ouderen vanuit verschillende kunstdisciplines. Door samen actief te zijn en interesse te delen wordt ook direct een positief zetje richting nieuwe sociale contacten gegeven. Stichting Stoute Schoenen gelooft dat niemand te oud is om te leren en dat talentontwikkeling iets is voor alle leeftijden en kan verbinden. Meer lezen? Neem dan vooral een kijkje op hun website.
In sommige buurten zetten inwoners zich al echt in voor elkaar. In andere buurten vraagt dit nog om wat extra stimulering. Hier gaan wij dan samen met bewoners en andere partners mee aan de slag. Zo ontstaat er overal een mooie beweging. Die zien wij op verschillende plekken al echt ontstaan.
Zelf de kracht van GGO ervaren?
Op 14 maart organiseert GGO de bijeenkomst ‘De zorgzame buurt, gezond ouder worden doe je samen’. Een inspirerende bijeenkomst van 14.00 uur tot 17.00 uur in wijkcentrum Zuiderkwartier te Tilburg. We nemen je graag mee in de ontwikkeling van zorgzame buurten in Nederland. We gaan het hebben over de factoren die hierbij een rol spelen. De transitie van zorglandschap naar sociale basis en enkele mooie initiatieven en voorbeelden.
De sprekers zijn:
- Mariel van Pelt, lector Fontys Hogeschool, lectoraat sociale veerkracht
- Gon Mevis, directeur bestuurder ContourdeTwern
- Sule Kaplan, sociaal werker voor ouderen en actieve bewoners
Ben jij zorgpartner of anderzijds een betrokken of begane organisatie? Meld je dan aan en word onderdeel van deze mooie beweging. Aanmelden kan per mail bij Marlies van Ginneken: marliesvanginneken@contourdetwern.nl.
Let op: vol = vol