Een groepsapp en buurtgenoten helpen Hilvarenbeekse man toeren door het Land van de Hilver
In Hilvarenbeek is het gemeenschapsgevoel van oudsher sterk. Bikse mensen zijn graag bereid een boodschapje te doen, of aan te waaien bij iemand die eenzaam is. Het vrijwillige team van buurtondersteuners van ContourdeTwern draagt een extra steentje bij aan dat gemeenschapsgevoel. In georganiseerd verband helpen zij, samen met dorpsondersteuner Marie-Jeanne Zuidervaart, dorpsbewoners op sociaal gebied. De buurtondersteuning verstevigt en stroomlijnt de sociale infrastructuur in het dorp Hilvarenbeek.
Dorpsondersteuner Marie-Jeanne vormt sinds september 2020, samen met de (19) buurtondersteuners, de sociale spil van het dorp: inwoners kunnen bij haar terecht voor vragen of hulp op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Zoals vervoer naar het ziekenhuis, tijdelijke hulp bij de boodschappen en veel informatie. De vragen koppelt zij weer door naar de buurtondersteuners, die elk hun eigen buurt en buren goed kennen. Of de buurtondersteuners signaleren zelf de zorgvragen in hun wijk.

Een goed voorbeeld van goed nabuurschap
Een mooi voorbeeld is het verhaal van buurtondersteuner Mechteld de Haas. Momenteel zorgt zij er, samen met andere buurtgenoten, voor dat een 84-jarige gepensioneerde buurtgenoot met progressieve MS van zijn rolstoel in zijn scootmobiel komt. Dit lukt hem zelf niet, maar hij wil er wel graag met de scootmobiel op uit; vier dagen per week toert hij door het Land van de Hilver.
Mechteld: “Door middel van een speciale turner helpen we hem van zijn sta-op-stoel in zijn rolstoel te komen en van de rolstoel vervolgens in de scootmobiel.” De turner was al aangeschaft op advies van De Wever maar er waren geen handjes om hem hierbij te helpen. Mechteld: “Binnen een paar dagen werd met andere buurtgenoten een groep gevormd. Met behulp van een groepsapp is er iedere dag een buurtgenoot die hem helpt. Dankzij ons kan hij een frisse neus halen en even opladen. Een mooi voorbeeld van hoe goed nabuurschap werkt.”

De zorg zit bij Mechteld in hart en nieren. Ze werkt al 35 jaar als Intensive Care verpleegkundige in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis. Gemiddeld 24 uur per week. Intensief, maar toch vindt ze daarnaast de tijd om voor de buurt klaar te staan. Mechteld: “Ik woon al tien jaar in deze wijk. In 2017 werd ik buurtondersteuner. Ik wandel veel door de wijk met mijn honden, ben daarmee als het ware de oren en ogen van de buurt en zet mijn voelsprieten uit.”
Buurtondersteuner als voorhoede
Aan de hand van de zorgvraag probeert Mechteld altijd oplossingen te vinden. Lukt dat niet, dan schakelt ze Marie-Jeanne in en wordt er zo nodig professionele hulp ingeschakeld.
Marie-Jeanne: “Als er een signaal van de buurtondersteuner binnenkomt, kaderen we de zorg en bekijken we of we zorgprofessionals inschakelen. Zoals bij de terminale patiënt die niet naar een hospice wilde. Daar hebben we ‘Zorg aan Huis’ voor ingeroepen.” Mechteld: “Of bij de dementerende vrouw die zich erg eenzaam voelde. Ik ben daar regelmatig op bezoek geweest om haar eenzaamheid te verlichten. Totdat er een vrijwilliger van een zorgorganisatie kwam. Ik heb die hulp een half jaar in de lucht kunnen houden. In die zin dien je soms als een voorhoede voor andere (professionele) hulp.”
Samen met de buurtondersteuners zorgen we voor een krachtig dorpsnetwerk en helpen we om van de straten van het dorp Hilvarenbeek leuke straten te maken, waar het prettig wonen is.
Marie-Jeanne, dorpsondersteuner Hilvarenbeek bij ContourdeTwern
De meerwaarde van buurtondersteuning
Dat Mechteld verpleegkundige is, werpt zijn vruchten af bij het werk als buurtondersteuner, niet in de laatste plaats vanwege haar zorgervaring. Mechteld: ”Vanuit mijn medische achtergrond en omdat ik de totaalmens zie, kan ik de vinger vaak op de zere plek leggen. Doordat je op een laagdrempelige manier sociale problemen onder controle kunt krijgen en een luisterend oor kunt bieden, word je voor de hulpbehoevenden een vertrouwenspersoon. Dat is de meerwaarde van de buurtondersteuner.”
Heb je een hulpvraag? Behoefte aan contact of ontmoeting?
Marie-Jeanne en haar team staan open voor elk verhaal. Ze kunnen je helpen met het organiseren van hulp, een activiteit voor de beurt en weten waar je moet zijn als zij je zelf niet kunnen helpen.