Door de lunchgroep is Bert uit zijn isolement en heeft hij weer tijd voor zichzelf
Op een hete zomermiddag ging sociaal werker Bas langs bij Bert in zijn achtertuin. Bert heeft langdurig gezorgd voor zijn vrouw en kleinkind en had hierdoor minder oog voor zichzelf en voor zijn eigen wensen. “Een kind met een beperking grootbrengen is dag en nacht zorg. Eerst deden we de opvoeding met zijn tweeën, maar toen mijn vrouw nierpatiënt bleek te zijn, moest ik dit alleen doen. De zorg voor mijn vrouw kwam daar ook nog bij.” Zij is helaas twee jaar geleden overleden. In het gesprek tussen Bert (bewoner), Bas (sociaal werker ContourdeTwern) en Janneke (ambulant begeleider SIEM) wordt gesproken over de ondersteuning van Bert en wat het vangnetwerk al voor hem heeft betekend.
Bert heeft zichzelf weggecijferd
Door de samenwerking met Siem, De Toegang en ContourdeTwern werd er een oplossing gevonden voor hun situatie. Vanuit Siem is er geregeld dat Bert en zijn gezin begeleid konden wonen. Dit zorgde ervoor dat Bert wat meer rust kreeg, maar ook dat hij zichzelf weer kon hervinden. Echter, de verandering bracht ook uitdagingen met zich mee. Bert kwam in een gat terecht, omdat hij zichzelf al die tijd had weggecijferd.
Bas ging in gesprek met Bert om op te halen waar zijn eigen behoeftes lagen. Hij luisterde naar het verhaal en door zijn presente houding voelde Bert zich gezien. Bert gaf aan behoefte te hebben aan nieuwe sociale contacten. Dit leidde tot de stap dat Bert aansloot bij de lunchgroep die Bas begeleidt.
De lunchgroep als vangnetwerk
De lunchgroep is een vangnetwerk voor buurtbewoners die meer contact willen en dat zelf lastig voor elkaar krijgen. Samen met Bas organiseert de groep wekelijks terugkerende activiteiten voor elkaar en voor de wijk. De activiteit is geen doel, maar een middel om iedereen een bijdrage te laten leveren. De sociaal werker creëert via de activiteiten een dynamische en speelse sfeer, waarin ruimte is voor eigen initiatief en onverwachte wendingen, maar altijd binnen een veilige structuur. Zo voelen deelnemers zich uitgenodigd om een plek in te nemen in de groep.
Meer over de lunchgroep
De Lunchgroep in De Nieuwe Stede vindt plaats. Hier komen ongeveer 15 bewoners wekelijks bij elkaar. Het gaat er bij deze groep om wat de bewoners willen, deelnemers nemen zelf verantwoordelijkheid voor de organisatie.

Een betere balans
Voor Bert was de lunchgroep een belangrijke manier om uit zijn isolement te stappen en weer onder de mensen te komen.
Ik zou willen dat alle mensen die dit soort problemen ervaren, toch uit hun isolement komen zodat je onder de mensen bent. Als je alleen thuisblijft, dan kom je hier nooit uit. En dat is Bas gelukt, om mij uit mijn isolement te halen.
Doordat Bert nu ook tijd voor zichzelf maakt is hij beter in staat om de zorg thuis op zich te nemen. De gesprekken met anderen geven hem nieuwe inzichten en daardoor een betere balans.
Bewoners in Tilburg staan er niet alleen voor
Samen met buurtbewoners en andere organisaties bieden wij ondersteuning. Als dingen niet vanzelf lijken te gaan, bieden we een helpende hand. Van het leggen van contacten met anderen, het bieden van mantelzorg, ondersteuning bij het opvoeden van kinderen tot het regelen van financiële zaken.