Taalcoach Hanneke helpt wijkbewoners Nederlands praten
Met het project Taal in de Wijk van ContourdeTwern leren wijkbewoners met een andere culturele achtergrond beter Nederlands spreken, lezen en schrijven. Het project richt zich op iedereen die Nederlands als tweede taal heeft en juist het spreken beter wil leren. Dit kunnen mensen zijn die nog niet zo lang in Nederland wonen, als mensen die hier al langer zijn. Hanneke Prinsenberg (44 jaar) is vrijwillig taalcoach bij Taal in de Wijk. Elke woensdagochtend ondersteunt ze vier wijkbewoners uit Tilburg-West bij het leren van de Nederlandse taal in wijkcentrum ’t Sant.
Kleine stapjes nemen en echt vooruit komen
De liefde voor de taal is Hanneke met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders vonden taal heel belangrijk. Wanneer je de taal machtig bent, kun je jezelf overal verstaanbaar maken en jezelf goed redden. Die boodschap wil ik ook op de deelnemers van de taalles overbrengen.”
Ze geeft les aan een klein groepje: twee Turkse vrouwen en twee Afghaanse mannen. Hanneke: “Ik heb bewust gekozen voor een kleine groep, zodat ik iedereen evenveel aandacht kan geven. Bij grotere groepen is dat lastiger. Ik vraag de deelnemers wat ze graag willen leren. Vaak willen ze vooral praten. Dan haal ik bijvoorbeeld een actueel onderwerp uit de Start!-krant – een krant voor mensen die moeite hebben met (Nederlands) lezen en praten we daarover. Bijvoorbeeld over de benoeming van de premier of het EK-voetbal.”
Ze is trots als ze ziet hoe haar groep, met een groeiend zelfvertrouwen, de taal steeds meer eigen maakt. “De dankbaarheid van de deelnemers is elke keer weer een cadeautje voor mij.”
Iets terug doen voor de maatschappij
Om taalcoach te worden volgde ze zelf ook een cursus basisvaardigheden. Hanneke: “Hier leer je hoe je een les opbouwt, wat je kunt behandelen in de les en hoe je nieuwkomers benadert ten aanzien van cultuur en gewoonten. Wat doe je wel? Wat doe je niet? Dat was enorm leerzaam.”
Drie dagen per week is Hanneke voor haar werk bezig met cijfers. Hanneke: “Ik had de woensdag over en wilde als vrijwilliger iets terug doen voor de maatschappij. Andere culturen leren kennen en de taal overbrengen leek me het meest geschikt. Via het Taalhuis kwam ik bij Taal in de Wijk terecht.”
Dienstbaar zijn
Op het moment behandelt ze in de les omschrijvingen van woorden. Hanneke: “Hierbij moet je een woord omschrijven, zonder het woord te benoemen. Bijvoorbeeld het woord ‘schoen’. Dit omschrijf je met woorden als ‘veters’ of ‘voeten’. Met deze oefening vergroten de deelnemers hun woordenschat. Of we maken zinnen. Ik zet een aantal woorden op papier. Door de woorden in de goede volgorde te zetten, maken ze een volzin. De volgende keer schrijven ze die zin foutloos. Ik merk wel dat de deelnemers liever praten dan schrijven. En ook dat is prima.”
Vrijwilliger op jouw manier
Zoek hier de vacaturebank in jouw gemeente en bekijk wat jij voor een ander kunt betekenen.
Een extra cadeautje
Twee deelnemers hebben een moestuin bij een volkstuinvereniging. Hanneke: “Ze nodigden me uit om een bezoekje te brengen aan hun tuin. Ik dacht ‘dat kan ik mooi combineren met een les’. Welke groente, fruit, bloemen en planten ze in hun tuin hebben. Zojuist hebben ze de woorden ‘tomaten’ en ‘druiven’ geleerd.”
Hanneke werd in de tuin gastvrij ontvangen met lekkere Afghaanse thee en koekjes. En rondgeleid door de trotse tuinbezitters. Hanneke: “Zo’n sympathiek gebaar. Op deze manier bouw je echt een band op met de deelnemers. En toevallig was ik op die dag ook jarig.”
Zo’n sympathiek gebaar. Op deze manier bouw je echt een band op met de deelnemers.
Hanneke
Wil je ook nieuwkomers helpen de Nederlandse taal te leren spreken en/of schrijven?
Andere culturen leren kennen en een steentje bijdragen aan het bestrijden van laaggeletterdheid en taalachterstanden? Word dan vrijwilliger op jouw manier!