5 stappen om te zorgen dat de relatie met je buren niet overhit raakt
We hebben inmiddels meerdere tropische dagen gemeten in Nederland. Op social media zie je de een na de andere BBQ voorbijkomen en in tuincentra is het een drukte van jewelste. Het is zomer! En dat betekent dat we weer veel meer ‘buiten leven’ de komende maanden. En dat weer meer van buren zien en horen.
In de zomer zijn er meer burenruzies
Het is hartstikke lekker om buiten van de zon te genieten. Maar juist in de zomerperiode kunnen de gemoederen tussen buren hoog oplopen vertelt Janneke van Berkom, coördinator Buurtbemiddeling Hilvarenbeek. “Een BBQ kan rookoverlast veroorzaken en gezellig borrelen tot laat in de avond stoort wellicht die buur die vroeg op moet. Deze kleine irritaties kunnen oplopen tot een burenruzie. De ervaring leert dat wanneer je irritaties niet laat oplopen een ruzie makkelijk is te voorkomen. Sterker nog, vaak hebben buren niet eens in de gaten dat hun gedrag jou stoort.”
Het stappenplan voor een goed gesprek
Ervaar je overlast? Een goed gesprek doet wonderen. Samen met ervaren buurtbemiddelaars hebben we de volgende vijf stappen opgeschreven voor dit gesprek.
#1. Blijf kalm
Voel je je boos of geïrriteerd? Met woede maak je het erger. Probeer dus kalm te blijven voordat je je buur benadert. Wanneer jij rustig bent is de kans groot dat er ook kalm gereageerd wordt door je buur.
#2. Kies een goed moment
Kies een moment dat jou én je buur goed uitkomt. Verwacht niet dat je buur direct tijd voor je heeft. Spreek samen een moment af wanneer jullie beiden tijd hebben voor elkaar.
#3. Leg uit wat je ervaart en luister
Leg tijdens het gesprek uit wat voor overlast je ervaart en wat het met je doet. Luister ook naar je buur. Het is mogelijk dat je buur niet door heeft dat het je ergert of dat de buur een goede verklaring heeft hiervoor. Probeer begrip voor jouw situatie te krijgen, maar heb zelf ook begrip voor je buur.
#4. Zoek samen naar een oplossing
Zoek samen naar een oplossing waar jullie allebei tevreden mee zijn. Kom elkaar hierin tegemoet. Van beide kanten zullen er eisen bijgesteld moeten worden om tot een goede oplossing te komen.
#5. Maak afspraken
Is de oplossing gevonden? Maak duidelijke en makkelijk te behalen afspraken waar jullie je allebei aan gaan houden.
Heel veel succes met het toepassen van deze stappen! Je kunt het!
Lukt het niet: buurtbemiddeling helpt
Lukt het je niet om het probleem met je buren op te lossen? Dan staat het team van Buurtbemiddeling voor je klaar. De vrijwilligers staan onpartijdig in het conflict en weten buren vaak samen aan tafel te brengen om samen tot een oplossing te komen.
Wil jij meer weten over Buurtbemiddeling, heb je een conflict met de buren of lijkt het jou interessant om als vrijwillige buurtbemiddelaar te assisteren? Klik dan op onderstaande knop.