Belastingvragen-buurmannen
Stel: je buurman geeft als vrijwilliger advies omtrent belastingvragen. Jij bent net met pensioen, en hebt altijd als belastingadviseur gewerkt. Dan wil je natuurlijk niet achterblijven! Jan en Piet helpen mensen bij allerlei belastingvragen en vragen over toeslagen in de gemeente Heusden. Vaak zijn het ouderen die graag gebruik maken van hun diensten, maar ook mensen met een lager inkomen.
Willen jullie iets over jezelf vertellen?
Jan: “Ik ben Jan Schapendonk. In 2009 ben ik gestart met vrijwilligerswerk bij Modus, later werd dit ZorgSaam/ContourdeTwern. Ik was een jaar met pensioen en ik wilde het vrijwilligerswerk, dat ik tijdens mijn werkzame leven ook al deed, verder uitbouwen. Ik las een vacature waarin gevraagd werd om belastingvrijwilligers en hier heb ik op gereageerd.”
Piet: “Ik ben Piet van den Nieuwenhuizen. Ik ben ook gestart in 2009. Jan was destijds mijn buurman en hij heeft me erbij getrokken. Het werk is een verlengde van mijn belastingadvieswerk wat ik deed in mijn werkzame leven. Het sociale aspect stond mij aan, contact hebben met mensen én hen ondersteunen bij (belasting)vragen.”
Hoe vind je het werk als vrijwilliger?
Jan: “Ik vind het contact met de mensen het allerleukste. Je kunt daadwerkelijk iets doen voor de mensen. Belastingzaken zijn complex, onze kennis is dan heel welkom. Naast kennis en advies is een luisterend oor belangrijk. Mensen hebben vaak veel meegemaakt, het is fijn om mensen hierbij te helpen. Doordat wij dit elk jaar doen, krijg je een band met de aanvrager. Mensen voelen geen drempel meer. Ze kennen ons en onze deskundigheid, dit geeft vertrouwen.

Piet: “Ik vind het werken bij ZorgSaam erg prettig. Het is gestructureerd en goed georganiseerd. Wij komen altijd in een gespreid bedje terecht. Wat ik daarnaast leuk vind is om te zoeken naar de mens achter de belastingvraag. Wie zit er nu tegenover me en hoe kan ik iemand zo goed mogelijk helpen. Ik doe graag iets meer dan alleen de aangifte. Door het praatje te maken kun je mensen breder adviseren, mensen verwijzen naar bijvoorbeeld een notaris of te wijzen op de Heusdenpas. Ik vind het leuk om me in belastingstukken vast te bijten en dit helemaal uit te zoeken. Soms wijzigen regelingen in de tijd. Dit krijgen wij ook te horen tijdens de bijscholingen. Ik vind het leuk om dan nog op oude zaken terug te komen en mensen alsnog verder te helpen.”
Wat betekent het werk voor jou?
Jan: “Het geeft een fijne tijdsinvulling. Je komt onder de mensen. Je hoort verschillende verhalen van verschillende soorten mensen, dit verrijkt je leven.”
Piet: “Je kunt iets doen voor de maatschappij. Daarnaast zorgt het ervoor dat je je koppie blijft gebruiken: je blijft bij en ontwikkelt jezelf. En, niet te vergeten: ik krijg er echt energie van. Het is fantastisch als je een probleem uit de wereld hebt kunnen helpen voor een ander!
Wil je daar eens meer over vertellen?
Piet: “In 2018 kwam er een dame voor hulp bij de aangifte inkomensbelasting van 2017. Ze ontving alleen AOW en had dus een laag inkomen. Dan gaan er al direct allerlei belletjes af bij mij. De dame vertelde dat ze een slecht jaar had. Ze had veel terug moeten betalen aan toeslagen. Ze vertelde dat ze in 2016 een afkoopsom gehad van een klein nabestaande pensioen. Hierdoor kreeg ze een hoger inkomen en moest ze zorg- en huurtoeslag terugbetalen.
Ik schreef een brief waarin ik een beroep deed op de hardheidsclausule. Dit werkte niet; het beroep werd afgewezen. Een jaar later bleek dat er voor ‘bijzonder inkomen’ een vijfjaren-termijn geldt. Ik diende een verzoek in om hier gebruik van te maken. Dit verzoek werd afgewezen omdat het afkopen van een klein pensioentje niet onder deze categorie valt. Weer een afwijziging dus.
Weer een jaar later, afgelopen jaar dus, lees ik in een blad dat het afkopen van een klein pensioen door een wetswijziging toch in de categorie valt voor de vijfjaren-termijn. Wederom dien ik een verzoek in, en jawel: dit keer is het verzoek ingewillligd. Geweldig toch! Voor mezelf een overwinning en voor deze mevrouw uiteraard heel erg prettig: zij heeft weinig te besteden dus alles is welkom.” Zij heeft het geld dat ze eerder moest terugbetalen weer van de belastingdienst terug gekregen.

Wat maakt echt het verschil als het om vrijwillige inzet gaat?
Jan: “Vorig jaar ontmoette ik een man, die later ook bedlegerig is geworden. Meneer was echt heel ziek, had geen boodschappen, alleen heel veel medicijnen. Dit vond ik niet goed en erg schrijnend. Dit heb ik aangekaart bij ZorgSaam en vervolgens is er goede zorg geregeld. Onze signaalfunctie is dus erg belangrijk, niet alleen het belastingadvies. Ik denk echt dat ik zijn leven comfortabeler heb kunnen maken, hij was zelf denk ik geen hulp gaan zoeken.
Waar ik ook heel blij van word, is een dame die eindeloos vertrouwen in mij heeft. Voor haar doe ik altijd de belastingaangifte. Toen de hypotheek van deze dame afliep was ik de enige die haar mocht helpen. Natuurlijk heb haar toen met veel plezier op weg geholpen naar een nieuwe hypotheek.
Tot slot vertellen Jan en Piet over de grootste les die het vrijwilligerswerk ze heeft geleerd. Voor hen is geen lastige vraag. Naast de voldoening die je er uit kunt halen, brengt het de heren energie. Ze genieten ervan om mensen te ondersteunen en echt van betekenis te zijn.
Wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten?
Beginnen jouw handen ook te jeuken? Neem dan eens een kijkje bij onze vrijwilligersvacaturebank.