Spring naar content
Bel ons adviespunt:
(013) 549 86 46

Switch: werken aan een duurzame en rechtvaardige wereld

Switch werkt aan een rechtvaardige en duurzame wereld voor nu en de generaties na ons, waar ook ter wereld. Switch geeft kennis, inzicht en vooral tips over hoe iedereen zelf kan bijdragen. Uitgangspunten daarbij zijn de Global Goals van de Verenigde Naties.


Activiteiten Switch
Switch inspireert en ondersteunt, verbindt mensen en goede ideeën. Met campagnes en educatieve activiteiten werken we aan een rechtvaardige en duurzame wereld. Hier én daar, nu én in de toekomst. Daarbij richten we ons met name op jongeren van 12 tot 25 jaar, omdat zij hun identiteit in die fase vormen en bovendien een toekomst voor zich hebben. De focus ligt op mondiale bewustwording en mondiaal burgerschap.

Shelter City is een landelijk initiatief van Justice & Peace dat wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Shelter Cities bieden internationale mensenrechtenverdedigers zoals journalisten, gemeenschapsleiders, advocaten, kunstenaars en wetenschappers die mensenrechtenschendingen in hun thuisland bestrijden, tijdelijke opvang, training en veiligheid.

Tilburg is sinds 2016 Shelter City. Elk voorjaar verwelkomt Shelter City Tilburg voor drie maanden een mensenrechtenverdediger.

Er zijn op dit moment 13 Shelter Cities in Nederland en 17 wereldwijd. Meer informatie op www.sheltercity.org.  

Switch coördineert het Shelter City programma in de stad. Samen met een team vrijwilligers (‘Vrienden van Shelter City’) proberen we het verblijf zo nuttig en aangenaam mogelijk te maken. De vrijwilligers helpen vooral mee met een aantal praktische zaken zoals wegwijs maken in de stad en sociale activiteiten. 

Wil je Vriend worden van Shelter City en betrokken worden bij Shelter City Tilburg? 

Wil je voor je organisatie of (onderwijs-)instelling graag een ontmoeting of lezing organiseren met de Shelter City gast? Neem voor meer informatie contact op met Anita: anitadebont1@contourdetwern.nl.  

Moja is de Shelter City-gast in 2021 die Switch heeft begeleid in Tilburg

De Scholierencompetitie “Watch Your World” is al jarenlang een van onze pareltjes. Switch heeft een lesprogramma ontwikkeld voor middelbare scholen over armoede, ontwikkelingssamenwerking en mondiaal burgerschap. Dit lesprogramma wordt uitgevoerd op 3 middelbare scholen in Tilburg met 5 VWO-leerlingen: Beatrix College, Theresialyceum en Willem II College.

Elke school wordt gekoppeld aan een Tilburgse ontwikkelingsorganisatie: Stedenband Tilburg Matagalpa, Sierra Leone Youth Initiative en Stichting Elimu Mount Elgon Kenia. Ook zij verzorgen een lesbrief en geven op school een gastles over hun werk. 

De kennis wordt niet getoetst met een proefwerk maar met een zinderend competitiespel tussen de leerlingen van de drie scholen. Een quiz onder enthousiaste leiding van niet minder dan Frank van Pamelen. Het is jaarlijks een enorme happening met meer dan 125 leerlingen. 

Neem voor meer informatie contact op met Anita: anitadebont1@contourdetwern.nl  

Het Beatrix-college is de winnaar van de Scholierencompetitie 2022

Via ons eten zijn we verbonden met de rest van de wereld: koffie komt uit Nicaragua, thee uit Sri Lanka, bananen uit Ecuador. Sperziebonen zijn in de zomer van Hollandse bodem, maar kunnen ook komen uit Marokko of Peru. We kopen wat we willen, we eten wat we willen. Maar achter elk product zit een verhaal. Hebben de boeren een eerlijk loon gekregen, is er rekening gehouden met het milieu, hoe zat het met het leven van de dieren, komt het eten van dichtbij of is het ingevlogen van de andere kant van de wereld?  

Als je boodschappen doet kun je daar allemaal op letten. Je kunt iets kiezen omdat het lekker is natuurlijk of er mooi uitziet, maar je kunt ook denken aan milieu, dierenwelzijn of eerlijke handel. 
Hoe bewust eet jij? Weet jij wat je eet? 

Met een safarigids of aan de hand van vragen en opdrachten ga je op pad in de supermarkt. 

De supermarktsafari wordt aangepast aan de doelgroep en is geschikt voor kinderen in de bovenbouw basisonderwijs t/m volwassenen. 

Meer informatie: anitadebont1@contourdetwern.nl  

Zowel de Gemeente Tilburg als de Gemeente Eindhoven mogen zich al meer dan een decennium Fairtrade Gemeente noemen. Dat betekent dat deze steden extra aandacht hebben voor eerlijke handel. Zo zijn er tientallen winkels, bedrijven, maatschappelijke instellingen en horecagelegenheden die fairtrade producten verkopen, inkopen en gebruiken. En daar komen er steeds meer bij.

Fairtrade Gemeente zijn betekent ook dat particulieren, ondernemers en de gemeente zich samen inzetten om fairtrade meer bekendheid te geven onder alle inwoners. 

Om fairtrade gemeente te worden moet aan een aantal criteria worden voldaan:

  • Er is een kernteam dat fairtrade stimuleert.
  • Het gemeentebestuur spreekt zich uit voor fairtrade.
  • Winkels en horeca verkopen fairtrade en duurzame producten.
  • Bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade producten.
  • Er worden evenementen georganiseerd om fairtrade onder de aandacht te brengen.
  • Het kernteam zorgt dat ook de Global Goals gepromoot worden binnen de gemeente.

Switch coördineert de gemeentelijke werkgroep in Tilburg en Eindhoven, voert publieksacties uit, haakt nieuwe partners aan bij de campagne, verzorgt de aanvraag voor prolongatie van de titel, houdt Fairtrade Gemeente up to date op de landelijke website Fairtrade Gemeente, en verzorgt de representatie van de beide steden tijdens landelijke en regionale bijeenkomsten.
 
De werkgroepen zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers! Interesse?
Neem contact op met Saskia Peeters: saskiapeeters@contourdetwern.nl

Bij Upgrade your World draait het om co-creatie, waarbij jongeren gestimuleerd worden hun rol als wereldburger zelf actief in te vullen. Jongeren weten en worden zich ervan bewust dat ze niet alleen Tilburger/Eindhovenaar zijn, maar vanuit hier en nu ook een relatie hebben tot de rest van de wereld, nu en in de toekomst.  De link met de Global Goals wordt hier elke keer weer gelegd. 

Upgrade actie studenten Avans voor duurzame wattenschijven
Jongeren voeren actie voor fair trade chocolade met Sinterklaas

De Upgrade-acties zijn korte, ludieke, positieve flitsacties die jongeren zelf bedenken, voorbereiden en uitvoeren. De acties bereiken lokaal veel publiek en zijn zichtbaar in de lokale media en op internet. Van alle Upgrades wordt middels een filmpje verslag gedaan. De acties hebben een duidelijke link met de Global Goals.  
 
Voor aansprekende voorbeelden zie de website www.upgraden.nu.   
Voor meer informatie, neem contact op met Saskia Peeters: saskiapeeters@contourdetwern.nl 

Jongeren gaan in groepjes naar buiten en doen een aantal opdrachten, variërend van makkelijk tot heel moeilijk, die te maken hebben met duurzaamheid in de wijk. Hiermee kunnen punten worden verdiend. Het groepje dat na afloop de meeste punten heeft verzameld is de winnaar! 

Opdrachten variëren van ‘koop een tweedehands artikel’ tot ‘fotografeer een watertappunt’ of ‘fotografeer een energiebesparende maatregel’ (elk groepje krijgt een klein budget mee). 

Voor meer informatie, neem contact op met Saskia Peeters: saskiapeeters@contourdetwern.nl 

Kinderen op zoek naar zwerfafval

Volgens cijfers eet maar liefst 84% van de Wereldbevolking regelmatig bewust een portie insecten. In de tropen worden insecten zelfs op grote schaal gegeten. Dat varieert van een zakje gefrituurde mieren tot soep met bijen. In alle werelddelen staan insecten op het menu behalve in Noord-Amerika en Europa. Nederlanders komen vaak niet verder dan een spin in de slaap of een bladluis op de spinazie. 

Hoe komt dat? En waarom is het zo’n drempel om insecten te eten? Terwijl het toch een duurzaam en gezond alternatief is voor eiwitproducten zoals vlees. 

De workshop ‘Wipe your Mindbug’ is een leuke en interactieve manier om kennis te maken met het eten van insecten. Er worden vragen beantwoord zoals: 

  • Waar smaken insecten naar? 
  • Welke insecten zijn eetbaar? 
  • Waarom is het eten van insecten duurzaam? 
  • Hoe voedzaam zijn insecten? 
  • Waarom eten we geen insecten in het Westen, maar in andere landen wel? 
Jongeren proeven insecten tijdens de workshop Insecten Eten: Wipe your mindbug  

Tijdens deze workshop hoor je het verhaal, kun je je laten verrassen en proeven hoe bijvoorbeeld een meelworm, een krekel of een sprinkhaan smaakt. 

De workshop is in eerste instantie bedoeld voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar. De inhoud kan echter worden aangepast op leeftijd en soort opleiding/organisatie.  

Voor meer informatie, neem contact op met Saskia Peeters: saskiapeeters@contourdetwern.nl 

Wat is mondiaal?
De mondiale burger is zich bewust van de effecten van zijn eigen gedrag op de rest van de wereld. Switch geeft kennis, inzicht en vooral tips over hoe iedereen zelf kan bijdragen aan een rechtvaardige en duurzame toekomst. Uitgangspunt daarbij zijn de Global Goals van de Verenigde Naties (SDG’s). Kijk mondiaal, doe lokaal (Think global, act local) is ons credo.

Contactgegevens

Deel deze pagina

Ander aanbod uit de regio

Buurtondersteuner Vivienne van den Dungen | Noordhoek, Tilburg Zuid

De buurtondersteuner helpt mensen in de wijk bij problemen, hulpvragen of het organiseren van een activiteit in de wijk.

Thuisadministratie en spreekuren | Tilburg

Vrijwilligers van Thuisadministratie Tilburg bieden je een steuntje in de rug als je moeite hebt met bijhouden van je administratie.

Geheugenfitness | Berkel-Enschot, Udenhout & Biezenmortel

Geheugenfitness is een gezellig samenzijn voor ouderen waarbij we allerlei raadsels en hersenkrakers uitvoeren. Hiermee activeren we de hersenen en trainen we het geheugen.